Oggi Marsala, in provincia di Trapani, è ricordata soprattutto per lo sbarco di Garibaldi che nel 1860 diede il via all'impresa dei Mille e all'Unità d'Italia. Ma già un secolo prima di quella data, la città era conosciuta in Europa per la produzione del sale e per quella di un ottimo vino, che ancora oggi porta il suo nome.
Fondata dai Fenici e conquistata dai Romani, ospitò come questore Cicerone nel 75 avanti Cristo. Allora si chiamava Lilybaeum (città rivolta alla Libia) e tale rimase fino all'arrivo dei conquistatori arabi nel secolo VIII dopo Cristo. Furono questi ultimi a utilizzare la zona come porto commerciale e data la ricchezza dei commerci la ribattezzarono "il porto di Dio" (Marsa Allah). Con il ritorno alla Cristianità, dai Normanni agli Spagnoli, Marsala perse gradualmente importanza. Nel 1575, re Filippo II fece interrare il porto per porre termine ai continui attacchi saraceni e da quel momento in poi la città si dedicò per lo più all'agricoltura e alla produzione di sale.
Nel XVIII secolo, però, una svolta importante segnò la sua storia per sempre. In quel periodo, l'importanza economica di Palermo e la sua espansione commerciale avevano portato in Sicilia diversi stranieri. Tra questi, gli inglesi erano i più assidui. Tra i commercianti imprenditori che amavano sperimentare le materie prime siciliane c'erano i Woodhouse (John Woodhouse e i suoi figli). Grazie alle fiorenti vigne marsalesi, la produzione di vino era già eccellente in quella zona. Tra l'altro l'usanza di riempire le botti prima che il vino finisse, mescolando vecchio e nuovo, dava al prodotto un sapore unico. Tuttavia quel buon vino non resisteva al trasporto con lunghi giorni in stiva. Fu allora che i Woodhouse ebbero l'idea di conservarne la qualità aggiungendovi alcol di ottima gradazione.
IL VINO MARSALA
photo by Christina Snyder
Today Marsala, in the district of Trapani, Western Sicily, is known above all for the historical landing of Garibaldi who -in 1860- gave way to the enterprise that led to the unification of Italy. But one century before that date, the city was already famous in Europe for the production of salt and for its excellent wine, which still bears its name today. Founded by the Phoenicians and conquered by the Romans, it hosted Cicero as quaestor in 75 BC. At that time the town was called Lilybaeum (city facing Libya) and remained so until the arrival of the Arab conquerors in the 8th century AD. The Arabs used the area as a commercial port and, given the wealth of trade, they renamed it "the port of God" (Marsa Allah). With the return to Christianity, from the Normans to the Spaniards, Marsala gradually lost importance. In 1575, King Philip 2 had the port buried so to put an end to the continuous Saracen attacks. From that moment on, the city devoted itself mostly to agriculture and the production of salt.
In the 18th century, however, an important turning point marked its history forever. In that period, the economic importance of Palermo and its commercial expansion had brought several foreigners to Sicily. Of these, the British were the most assiduous. Among the entrepreneurial traders who loved to experiment with Sicilian raw materials there were the Woodhouses (John Woodhouse and his sons). Thanks to the flourishing Marsala vineyards, wine production was already excellent in that area. Among other things, the custom of filling the barrels before the wine ran out, mixing old and new, gave the product a unique flavour. However, that good wine could not face transport with long days in the ship's hold. Then the Woodhouses had the idea of preserving the quality by adding alcohol of excellent strength.
MARSALA WINE
Marsala wine is a strong liqueur-tasting wine, generated from native vines (the whites Cataratto, Grillo and Damaschino, the reds Perricone, Nero d'Avola and Nerello) and usually has an amber or ruby colour. There are different varieties grouped into two main types: Marsala Vergine with the addition of ethanol and brandy; Conciato with the addition of cooked must, concentrated must and late grape must during fermentation. Between the 19th and 20th centuries there were over one hundred wineries that produced Marsala wine in Marsala. Today there are just over twenty left, but the certainty remains. That this delicious wine is still processed in the area it comes from ... a heavenly wine born from the Port of God!
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